Kreditkort – En komplett guide för att välja rätt kort

välja-kreditkort

Kreditkort är ett populärt och flexibelt betalningsmedel som erbjuder användarna möjligheten att spendera pengar idag och betala tillbaka i framtiden. Denna artikel kommer att gå igenom allt du behöver veta om kreditkort, deras fördelar och nackdelar, hur de fungerar, och hur du väljer rätt kort för dig.

Idag så finns det många olika kreditkort med många olika inriktningar på marknaden med både fördelar och nackdelar, en marknad som också växer för varje månad och år som går. Att veta vilket kreditkort man ska välja, efter att man gått in på kreditkort sidan på nätet för att leta efter det bästa kreditkortet kan idag vara svårt, så studera utbudet noga innan du bestämmer dig för ett kort.

Kreditkort kan vara ett kraftfullt finansiellt verktyg när de används ansvarsfullt. Genom att förstå hur de fungerar, jämföra olika kort och välja rätt kort för dina behov kan du dra nytta av förmånerna och undvika de potentiella fallgroparna. Ta dig tid att noggrant överväga dina alternativ och gör ett välgrundat beslut när du ansöker om ditt nästa kreditkort.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalningskort som ger dig möjlighet att låna pengar från en kreditgivare, vanligtvis en bank eller ett finansinstitut, för att göra inköp. Kreditkortet har en beviljad kreditgräns, och när du använder kortet lånar du pengar upp till denna gräns. Du förväntas sedan betala tillbaka lånet, antingen i sin helhet eller genom att göra månatliga avbetalningar.

Fördelar med kreditkort

 • Flexibilitet: Kreditkort ger dig möjlighet att göra inköp även om du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto för tillfället.
 • Räntefria perioder: Många kreditkort erbjuder räntefria perioder, vilket innebär att du inte behöver betala ränta på dina inköp om du betalar tillbaka hela skulden inom en viss tid.
 • Bonusar och förmåner: Vissa kreditkort erbjuder bonuspoäng, cashback, reseförmåner eller andra fördelar när du använder kortet.
 • Betalningsskydd: Kreditkort ger dig ofta skydd mot bedrägerier och stöld samt möjligheten att bestrida obehöriga transaktioner.

Nackdelar med kreditkort

 • Räntekostnader: Om du inte betalar tillbaka hela skulden inom den räntefria perioden kommer du att behöva betala ränta, vilket kan bli dyrt över tid.
 • Kreditkortsskulder: Om du inte hanterar ditt kreditkort ansvarsfullt kan det leda till höga skulder och ekonomiska problem.
 • Årsavgifter: Vissa kreditkort har årsavgifter som du måste betala oavsett hur mycket du använder kortet.

Hur fungerar kreditkort?

Kreditkort fungerar genom att låta dig låna pengar upp till en viss gräns för att göra inköp. När du använder kortet skapas en skuld som du förväntas betala tillbaka. Varje månad får du en faktura som visar dina transaktioner, totala skuld och minsta betalning du måste göra. Om du inte betalar hela skulden inom den räntefria perioden kommer ränta att tillämpas på det kvarvarande beloppet.

Typer av kreditkort

Det finns flera typer av kreditkort att välja mellan, bland annat:

 • Standardkreditkort: Detta är det vanligaste kreditkortet, som erbjuder en grundläggande kreditgräns och inga särskilda förmåner.
 • Belöningskreditkort: Dessa kreditkort ger dig belöningar i form av poäng, cashback eller andra förmåner när du använder kortet för att göra inköp.
 • Resekreditkort: Dessa kort är särskilt utformade för resenärer och kan erbjuda förmåner som reseförsäkring, bonuspoäng på reseinköp och ingen utlandsväxlingsavgift.
 • Kreditkort för studenter: Dessa kort är utformade för studenter och kan erbjuda lägre räntor och avgifter samt flexibla betalningsvillkor.

Hur väljer jag rätt kreditkort?

För att välja rätt kreditkort bör du överväga följande faktorer:

 • Dina behov och vanor: Fundera på hur du planerar att använda kreditkortet och vilka förmåner som är mest värdefulla för dig.
 • Årsavgifter och räntor: Jämför årsavgifter, räntor och andra avgifter för att hitta det kort som erbjuder bäst värde.
 • Belöningsprogram: Om du är intresserad av ett belöningskort, se till att du förstår hur programmet fungerar och hur du kan tjäna och använda dina belöningar.
 • Kreditgräns: Fundera på hur hög kreditgräns du behöver och om det finns några begränsningar för hur mycket du kan låna.

Ansökan om kreditkort

Om du ska skaffa ett kreditkort kan du göra en ansökan direkt på nätet eller gå till ett bankontor eller till ett kreditkortsbolag. Det enklaste är naturligtvis att ansöka om ett kreditkort på nätet. När du ansöker på nätet fyller du i dina personuppgifter, inkomstuppgifter, skulder och hur stor kredit du vill ha och skickar sedan iväg din ansökan.

Det brukar ta högst någon dag innan man får svar på sin kreditkortsansökan och om den är godkänd kommer du snart att ha ditt kreditkort i brevlådan. Av säkerhetsskäl brukar pinkoden komma i ett separat kuvert som inte skickas ut samma dag.

Priset för ett kreditkort varierar. Det kan kosta några hundralappar om året, men priset påverkas av hur stor kredit du har och hur mycket av din kredit du har utnyttjat. Om du ska skaffa ett kreditkort så finns det många olika sorters kreditkort att välja på och de vanligaste kreditkorten i Sverige är VISA, Mastercard, Eurocard och American Express.

När du har hittat ett kreditkort som passar dina behov är det dags att ansöka. Processen kan variera beroende på kreditkortsföretaget, men i allmänhet kommer du att behöva:

 1. Fylla i en ansökan med personlig och finansiell information
 2. Samtycka till en kreditupplysning, som hjälper kreditkortsföretaget att bedöma din kreditvärdighet
 3. Vänta på godkännande, vilket kan ta allt från några minuter till flera dagar beroende på kreditkortsföretaget
 4. Få ditt kreditkort hemskickat. Ofta får du ett virtuellt kort du kan använda direkt på nätet.

Så betalar du tillbaka det du använt på kreditkortet

Hur du betalar tillbaka på din kredit beror på vilket kort och avtal du har. Antingen dras pengar för ränta och amortering automatiskt från ditt lönekonto varje månad eller så får du hem en faktura.  Om du har automatisk amortering så amorteras inte hela beloppet på en gång utan bara en viss procent.

Du kan alltid föra över mer pengar till ditt kreditkonto när du vill. Om du betalar på faktura behöver du inte heller betala för allt du har utnyttjat på en gång. Hur mycket du måste betala beror på ditt avtal.

När du använder ditt kreditkort för inköp eller andra transaktioner får du en kreditgräns som du kan använda upp till. Varje månad får du en faktura eller en utdrag som visar hur mycket du har utnyttjat av din kreditgräns, vilket inkluderar både inköp och eventuella avgifter och räntor som har tillkommit under den faktureringsperioden.

Minsta betalning

På din faktura eller utdrag kommer det att finnas en minsta betalning som du måste göra för att undvika sena avgifter och negativa konsekvenser för din kreditvärdighet. Minsta betalningen är vanligtvis en procentandel av ditt totala saldo eller ett fast belopp, beroende på vilket som är högre.

Full betalning

För att undvika räntekostnader rekommenderas det att du betalar av hela saldot på ditt kreditkort varje månad. Om du betalar hela saldot i tid varje månad kommer du inte att ådra dig någon ränta på dina inköp. Detta hjälper dig att hålla dina kostnader nere och ger dig den finansiella flexibiliteten som kreditkort kan erbjuda, utan att det kostar dig extra pengar.

Delbetalning

Om du inte kan betala hela saldot på ditt kreditkort varje månad, kan du välja att göra delbetalningar. När du gör delbetalningar betalar du mer än minimibeloppet, men mindre än hela saldot. Detta kan hjälpa dig att minska räntekostnaderna och betala av ditt saldo snabbare än om du bara betalade minimibeloppet.

Extra inbetalningar

Om du har möjlighet att göra extra inbetalningar på ditt kreditkort, kommer detta att hjälpa dig att betala av ditt saldo snabbare och minska den totala mängden ränta som du betalar över tid. Extra inbetalningar kan göras när som helst och i vilket belopp som helst, så länge det inte överstiger ditt kvarvarande saldo.

Oavsett vilken metod du väljer för att betala tillbaka ditt kreditkortssaldo är det viktigt att göra dina betalningar i tid och att ha koll på dina utgifter. Detta hjälper dig att undvika onödiga avgifter och att bibehålla en god kreditvärdighet, vilket är avgörande för din övergripande finansiella hälsa.

Frågor och svar för att förstå och välja rätt kort

Hur fungerar räntan på kreditkort?

Räntan är en kostnad som du betalar för att låna pengar på ditt kreditkort. Om du betalar hela saldot på ditt kreditkort varje månad undviker du räntekostnader. Men om du inte betalar hela saldot kommer räntan att beräknas på det kvarvarande saldot och läggas till din faktura.

Vad är en kreditgräns?

Kreditgränsen är det maximala belopp som du kan låna på ditt kreditkort. Din kreditgräns baseras på din kreditvärdighet och kan variera mellan olika kort och kortutgivare.

Vad är en årsavgift?

Årsavgiften är en årlig kostnad som vissa kreditkort har. Årsavgiften kan variera beroende på korttyp och de förmåner som erbjuds med kortet.

Hur påverkar kreditkortet min kreditvärdighet?

Användningen av kreditkort kan både positivt och negativt påverka din kreditvärdighet. Ansvarsfull användning, såsom att betala dina räkningar i tid och hålla ditt kreditutnyttjande lågt, kan förbättra din kreditvärdighet. Om du däremot betalar sent eller maximerar dina kreditgränser kan det skada din kreditvärdighet.

Vad är kreditkortsbelöningar och hur fungerar de?

Kreditkortsbelöningar är förmåner som erbjuds av kortutgivare för att uppmuntra användning av deras kort. Belöningar kan inkludera kontant återbäring, poäng som kan användas för inköp eller reseförmåner. Hur belöningarna fungerar varierar mellan olika kort, så det är viktigt att läsa villkoren för varje kort innan du ansöker.

Hur jämför jag kreditkort för att hitta det bästa för mig?

För att jämföra kreditkort bör du först fundera på vilka funktioner och förmåner som är viktiga för dig, såsom låg ränta, belöningar eller årsavgift. Sedan kan du använda online-jämförelsetjänster eller undersöka olika kortutgivares webbplatser för att jämföra kort som uppfyller dina kriterier.

Vad är en kreditupplysning och varför görs den när jag ansöker om ett kreditkort?

En kreditupplysning är en process där en kortutgivare granskar din kredithistorik och kreditvärdighet för att avgöra om du är en lämplig kandidat för ett kreditkort. Kreditupplysningen hjälper kortutgivaren att bedöma risken för att låna ut pengar till dig och bestämma vilka villkor och kreditgräns de ska erbjuda. En kreditupplysning görs för att säkerställa att du har en ansvarsfull ekonomisk historia och kan hantera kreditkortsutgifter.

Vad innebär räntefria dagar och hur fungerar de?

Räntefria dagar är en period där du inte behöver betala ränta på dina kreditkortsköp. Om du betalar hela ditt saldo i tid under denna period, undviker du räntekostnader på dina inköp. Antalet räntefria dagar varierar beroende på kortet, men det är vanligtvis mellan 30 och 60 dagar.

Vad är en borgensman och när behöver jag en för att få ett kreditkort?

En borgensman är någon som går i borgen för ditt kreditkort och förbinder sig att betala dina skulder om du inte kan göra det själv. Du kan behöva en borgensman om du har en låg kreditvärdighet, är ung eller inte har en stabil inkomst. En borgensman hjälper till att minska risken för kortutgivaren och ökar dina chanser att bli godkänd för ett kreditkort.

Hur avslutar jag ett kreditkort?

För att avsluta ett kreditkort ska du först betala av hela ditt saldo. Kontakta sedan kortutgivaren och begär att de stänger ditt konto. Det är viktigt att säkerställa att du har en bekräftelse på att ditt konto är stängt, så be om skriftlig bekräftelse eller dokumentation.

Är det möjligt att ha flera kreditkort samtidigt?

Ja, det är möjligt att ha flera kreditkort samtidigt, men det är viktigt att vara ansvarsfull och se till att du kan hantera alla dina betalningar och skulder. Att ha flera kreditkort kan ha både för- och nackdelar. Fördelar inkluderar möjligheten att maximera belöningar och ha tillgång till nödkrediter, medan nackdelar kan inkludera ökade skulder och en negativ inverkan på din kreditvärdighet om du inte hanterar dina kort ansvarsfullt.