Låna pengar med snabblån

Lån utan säkerhet

Antal blancolån ökar, skriver man i en artikel från Svenska Dagbladets Näringsliv – och även storleken på lånen ökar. De skriver att under 2013 valde 16,5 procent av alla kunder hos SBAB att teckna blancolån, vilket kan jämföras med att det året innan var 13 procent. Du som inte riktigt har koll på vad blancolån innebär kan en berätta att det är som ett lån utan säkerhet.

Återbetalningsförmåga

Det i sig innebär att den som ger ut lånet baserar sin utlåning på låntagarens förmåga och vilja att betala tillbaka lånet. Som säkerhet kan man se att det handlar om direkt pant i lös egendom, exempelvis något typ av smycke eller en inteckning på någonting som en villa eller bostadsrätt. Och nu är det alltså fler som tar dessa blancolån än det har varit tidigare.

Anledningen till att fler tar blancolån kan vara att de behöver lite extra pengar för att kunna klara av att köpa en lägenhet, eller så kan det handla om en oväntad utgift som man inte kan betala för och därav måste dryga ut med ett lån. Innan man tar ett blancolån, eller ett lån överhuvudtaget, så är det otroligt viktigt att man jämför olika låneföretag med varandra så att man får ut den absolut bästa summan för sitt lån.

Högre ränta utan säkerhet

Att jämföra blancolån är enkelt och det kostar ingenting. Du kan då med säkerhet veta att du hamnar på absolut bästa låneställe och inte förlorar några extra pengar på ditt lån. Viktigt är också att du kommer ihåg att ett blancolån är lika viktigt, om inte viktigare, att betala av ordentligt för att räntan inte ska gå upp för mycket. Eftersom det saknas säkerhet på blancolån blir oftast räntan högre än exempelvis ett bostadslån.

Detta påverkar självklart också av om du inte betalar av lånet i tid.  Försök också att ha en sparbuffert för om de kommer oväntade utgifter som du måste betala. Allt går inte att spara till och ibland är ett lån oundvikligt, men med ett sparkonto kan du minska svårigheter i att betala tillbaka de lån du har tagit och du får en mer säker ekonomi.